warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
Guldsmedsmästarnas Riksförbund

Vinnaren är guldsmed Elsa Brodin som gjorde sitt gesällprov på guldsmedshögskolan i Danmark i höstas. – Det känns fantastiskt! En bra start på karriären, säger Elsa Brodin, prisad för sin ring “asfaltsblomma” och broschen “kämpa” som finns att se på utställningen. – På ringen är det en maskros som har trängt igenom asfalt och guldskenan representerar en inneboende glöd, säger hon.

Designforums pris går i år till guldsmedsmästaren Elsa Brodin som tillverkat smycken på temat “frihet”. Juryns motivering: “Friheten är aldrig näpen eller självklar, den skapas av glöd och inre övertygelse. Just det har Elsa Brodin fångat i ringen Asfaltsblomman och broschen Kämpa!” Designforum, den sjunde sedan starten 2004, arrangeras av Guldsmedsmästarnas Riksförbund. Syftet med tävlingen är att lyfta svensk smyckedesign som konstnärlig uttrycksform genom ett förstklassigt hantverk.

 

Källa: www.stockholmdirekt.se

 

Bästa hantverkspriset

vinnarna-av-hantverksprisetHär tar Michael Heymann och Andy Kuhlman emot Designforums hantverkspris. För stor hantverksskicklighet och deras känsla för detaljer. Guldsmedsmästarna gratulerar vinnarna.

 Tiden, och våra fåfänga försök att komma ifatt den, fascinerar guldsmederna Michael Heymann och Andy Kuhlmann. Vi tenderar att skaffa oss allt fler appar och moderna hjälpmedel som på olika sätt ska få oss att effektivisera och ”spara” tid. Men ändå tycks tiden bli alltmer av en bristvara, i alla fall här i västvärlden.

Om det handlar Heymann och Kuhlmanns bidrag till smyckes- och corpustävlingen Designforum 2015. Momo 1 och Momo 2 är de döpta till, och verken utgår från klockor, eller snarare urverk, som har befriats från sin funktion att visa tiden.

– Momo kommer från ”Momo eller kampen om tiden”, som är en tysk barnbok som vi läste som barn. Den handlar om en liten flicka som bor i ett land där människorna börjar pantsätta sin tid mot pengar. Alla färger bleknar då och hela världen blir grå, men Momo inser vad som händer och stoppar utvecklingen, förklarar Michael.

Källa www.aurumforum.se

Juryns medlemmar är:

  • Anja Palmgren, lektor Beckmans Designhögskola
  • Aviva Scheiman, guldsmed
  • Magdalena Ribbing, författare och journalist
  • Micael Bindefeld, eventarrangör
  • Michael Storåkers, tidigare vd Bukowskis
  • Miro Sazdic, lektor Konstfack
  • Stig Granlund, guldsmedsmästare

 

 

 

 

 

 

loading
×