Guldsmedsutbildningen i Mjölby räddas kvar

Mjölby kommun har beslutat att inte lägga ned guldsmedsprogrammet på Dackeskolan. Men det krävs fler sökande elever – och det ska branschen hjälpa till med.

Guldsmedsutbildningen har varit hotad av nedläggning på grund av för få sökande i kombination med att kommunen behöver spara pengar. Kommunen menar att de i princip går back på utbildningen.

Från Dackeskolan har ett motargument varit att kommunen inte räknat med de äldre elever som går utbildningen inom yrkesvux. Elever vittnar om en unik utbildning med hög kvalitet och anser att utbildningen har marknadsförts för dåligt.

Guldsmedsbranschen har arbetat intensivt att för utbildningen ska bli kvar.
– Många svenska guldsmeder, fattare och gravörer har fått sin utbildning i Mjölby. Att lägga ned programmet skulle vara oerhört allvarligt eftersom det här är den enda gymnasieskolan som utbildar i detta ämne, säger Kristina Johansson, säger Kristina Johansson, ordförande i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening,

– Behovet av nya guldsmeder är stort. I flera nordiska länder håller möjligheten att utbilda sig inom vårt yrke på att utarmas. I Danmark till exempel finns nu endast en sex månader lång grundutbildning, därefter blir eleverna hänvisade till att lösa resterande utbildning på egen hand utan statens hjälp med studiestöd.
Det är förödande och leder till att branschen på sikt dör. Desamma befarar jag kan hända när man börjar kapa hantverksutbildningar inom vår bransch.

Nu har alltså Mjölby kommun beslutat att inte lägga ned utbildningen. Men det krävs fler sökande elever.
– Det är ett glädjande besked. Vi kommer självklart att hjälpa till att få fler att söka till utbildningen. Tillsammans kan vi marknadsföra guldsmedsyrket bättre säger Kristina Johansson.


Nyfiken på yrket?

Mer information finner du här:
www.mjolby.se/guldsmed
Instagram: @guldsmedsprogrammet

Folder Dackeskolan