Vi är en förening för Sveriges guld- och silversmeder. Våra skickliga medlemmar arbetar med att tillverka handgjorda och personliga smycken. Som kund kan du anlita någon av oss för att få det där lilla extra.

/ Foto: Daniel Nilsson

Sveriges Guldsmedsmästares Riksförenings historia Guldsmedsmästarnas Riksförbund startade under 1940-talet och var då en federation till Stockholms Guldsmedsmästarförening, Göteborgs Guld & Silversmeders Mästareförening och senare Skånes Guldsmedsmästarförening. Det var Sveriges enda sammanslutning för hantverkare inom Guldsmedsyrket fram till 2020 då förbundet upplöstes och en sammanslagning med lokalföreningarna bildade Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening.

Under 1980-talet framställdes en unik kvalitéts stämpel GR (Guldsmedsmästarnas Riksförbund) som endast medlemmar inom Guldsmedsmästarna fick använda, en garant för att arbetet var helt handgjort. Denna stämpel har följt med in i den nya föreningen och får endast användas som tidigare på helt handgjorda smycken.

Guldsmedsmästarna arbetar för att värna det goda hantverket, och arbetar också fortlöpande med lärlingsfrågor och utbildningsfrågor för att säkra beståndet av framtida Guld & Silversmeder.

Bland våra medlemmar hittar du guldsmeder, silversmeder, juvelfattare, stenslipare och gravörer. Guldsmedsmästarna organiserar merparten av landets yrkesverksamma guld- och silversmeder, gravörer, juvelfattare och stenslipare. Vi har idag cirka 200 medlemmar anslutna till vår organisation.

Vi värnar om hantverket

Guldsmedsmästarna arbetar för att värna det goda hantverket. Bland våra medlemmar hittar du guldsmeder, silversmeder, juvelfattare, stenslipare och gravörer.

Våra medlemmar arbetar på både ett sedvanligt och modernt sätt med att tillverka handgjorda och individuella smycken som sedan stämplas med en GR stämpel.
GR stämpeln står för att smycket är helt handgjort.

Kristina Johansson

Ordförande

/
/
Roten till människans behov att smycka sig sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Ett hållbart hantverk

Läs mer