warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
Guldsmedsmästarnas Riksförbund

Utbildningar

Hantverksakademin

Lärlingsutbildning har i århundraden varit vägen till genuin yrkeskunskap framför allt inom hantverksyrken. Hantverksföreningen i Stockholm grundades 1847 och har sedan dess haft uppdraget att värna om hantverks- och småföretagen, att bedriva aktiv näringspolitisk verksamhet, att främja hantverket, yrkesutbildningen och yrkesskickligheten, att förvalta och vårda föreningens tillgångar samt inte minst att främja samarbetet och umgänget mellan medlemmar och branscher. Föreningen arbetar för att statusen och villkoren för hantverket ska förbättras på alla områden.

Lärlingsutbildning försvann så småningom till följd av att yrkesutbildning i stället genomfördes på yrkesskolor och senare gymnasieskolor. Med tiden uppstod svårigheter att tillgodose behovet av utbildade hantverkare inom smalare yrken där elevantalet var för lågt för att starta klasser i skolan.

På 1980-talet utvecklade S:t Görans Gymnasium med stöd av Stockholms Hantverksförening den så kallade S:t Göransmodellen som kommit att bilda skola för en rad olika hantverksutbildningar runt om i landet. Modellen byggde på att den arbetsplatsförlagda undervisningen i yrkesteknik gavs mycket hög prioritet och att olika yrkes- och ålderskategorier blandades i en och samma skolklass. Teoretiska ämnen lästes tillsammans i skolan men den praktiska yrkesspecifika kunskapen förmedlades på verkstäder av yrkesverksamma handledare. Det blev ett återupprättande av traditionell lärlingsutbildning, fast i delvis ny skepnad.

Ur denna modell uppstod Hantverksakademin som utvecklades och blev gymnasieskola och yrkeshögskola. Modern lärlingsutbildning.

Denna moderna lärlingsutbildning är utvecklad för att möta behoven av en tidsenlig arbetsplatsförlagd yrkesutbildning som tillgodoser det som både branscher och elever efterfrågar, nämligen gedigna praktiska yrkeskunskaper kombinerat med kunskaper om hur ett företag startas och drivs.

logo

Hantverksakademin i Sverige AB finns på Vasagatan 46, Stockholm. T-bana Hötorget eller T-Centralen.

Post- och besöksadress: Vasagatan 46, 111 20 Stockholm

Telefon: 08-505 898 00

 

 

Guldsmedslinje – Falköping yrkeshögskola

På YH Guldsmed får du kunskaper och färdigheter i avancerad hantverksteknik inom guldsmide. Utbildningen leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen på 450 YH-poäng. YH Guldsmed erbjuder dig teoretiska och praktiska kurser i kombination med praktikperioder (LIA). Efter utbildningen har du kunskaper om tillverkning, reparationer och omarbetning av smycken utifrån kundens önskemål. Du får också grundläggande kunskaper om juvelfattning, gemmologi, gravyr, modern ritteknik (CAD), design och företagsekonomi. I utbildningens sista kurs Guldsmeds- och produktionsteknik 5 finns möjlighet att individuellt fördjupa sig inom teknikerna fattning och gravyr. Utbildningen är förberedande inför gesällprovet.

 

 

Guldsmedslinje – Dackeskolan i Mjölby

Vi erbjuder dig en renodlad guldsmedsutbildning och har sedan många år ett framgångsrikt guldsmedsprogram med ett mycket gott rykte. Ordföranden för Guldsmedsmästarnas Riksförbund har utnämnt oss till Sveriges bästa guldsmedsutbildning! Våra elever har vid ett flertal tillfällen deltagit i Yrkes-VM runt om i världen. Som elev hos oss kan du gå kurser i smyckesteckning och datorstydd formgivning av smycken. I årskurs två får du även lära dig att starta och driva ett eget företag. Många av våra elever öppnar en egen guldsmedsverkstad efter avslutad utbildning.

Skapa egna smycken

Hos oss får du lära dig hur man arbetar på en verkstad med nytillverkningar, omarbetningar, egna smyckeskollektioner och reperationer av gamla smycken.När du gör smycken efter egen design är det endast din egen fantasi som sätter gränsen.
 
Arbeta i mässing, silver och guld

Den största delen av din studietid är förlagd till skolan där du disponerar din "egen" arbetsbänk. I årskurs ett och två arbetar du med mässing och silver och i årskurs tre övergår du till guld. Resultat av ditt arbete blir vackra ringar, hängsmycken, länkar och broscher.

Bo i egen lägenhet nära skolan

Våra elever kommer från olika platser i hela Sverige. Under din gymnasietid kan du bo du i egen lägenhet i Mjölby. Det finns ett bra utbud av prisvärda lägenheter nära skolan. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakter angående boende.

Guldsmedslinje - Dackeskolan i Mjölby

Hantverksprogrammet – Ållebergsgymnasiet i Falköping – Program (öppnas i nytt fönster)

För dig som satsar på guldplats! För att bli en kvalificerad guld- och silversmed krävs en bred utbildning. (källa allebersgymnasiet.se ). På Ållebergsgymnasiets Guldsmedsmedsprogram har vi en gedigen grundutbildning som ger Dig goda förutsättningar och kunskaper.  Efter examen har Du möjlighet att söka landets enda yrkeshögskola för Guldsmeder – belägen i Falköping

Som blivande guldsmed tycker du om att arbeta med dina händer och har en konstnärlig förmåga som du vill utveckla.
Hos oss arbetar Du i verkstad med egen arbetsplats och egna verktyg. Du lär dig teckna, designa, tillverka, reparera egna och andras smycken. Eleverna arbetar ofta med egna projekt som oftast utmynnar i en smyckesutställning.
Studieresor, mässbesök, externa föreläsningar och APU (praktik) ingår i utbildningen.

Hantverksprogrammet har riksintag.

Kursplan för Hantverksprogrammet

 

Stiftelsen Hantverk och Utbildning- Leksand

loading
×