Är du intresserad av att utbilda dig inom guldsmedsyrket? Inom de olika yrkesgrupperna som tillhör vår förening så är det viktigt att ha ett sinne för detaljer, vara noggrann och gilla att arbeta med händerna.

/ Foto: Daniel Nilsson

Det finns flera sätt att utbilda sig inom guld- och silversmide i Sverige.
Här har vi samlat de vanligaste vägarna.

Kontakta oss om du vill veta mer om att utbilda dig till guld- eller silversmed

Gesäll- och Mästarbrev

Efter genomgången utbildning har du möjlighet att bli guldsmedsmästare.
Läs mer om gesäll- och mästarbrev här.

Hantverkslärling i Leksand

I YH-utbildningen Hantverkslärling går kunskap i arv – från yrkesverksam till lärling – i hela Sverige!

Stiftelsen hantverk & utbildning erbjuder en arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning med personlig och erfaren handledning inom 80 olika hantverk varav guldsmedsyrket är ett av våra större. Teorin färgas naturligt in i den praktiska verksamheten. Efter utbildningen kan man arbeta som kvalificerad hantverkare i sitt yrke.  

För att ansöka till utbildningen ska man ha en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande samt förkunskaper motsvarande 12 månader inom det yrkesområde man ansöker till. 

Utbildningen Hantverkslärling är på 500 yrkeshögskolepoäng, vilket i tid innebär 100 veckor, och studietakten är 100%. Utbildningen är avgiftsfri och studiemedelsberättigad.

Mer information om utbildningen finns på www.hantverkslarling.se

Hantverksakademin

www.hantverksakademin.se

Lärlingsutbildning har i århundraden varit vägen till genuin yrkeskunskap framför allt inom hantverksyrken.

Hantverksföreningen i Stockholm grundades 1847 och har sedan dess haft uppdraget att värna om hantverks- och småföretagen, att bedriva aktiv näringspolitisk verksamhet, att främja hantverket, yrkesutbildningen och yrkesskickligheten, att förvalta och vårda föreningens tillgångar samt inte minst att främja samarbetet och umgänget mellan medlemmar och branscher. Föreningen arbetar för att statusen och villkoren för hantverket ska förbättras på alla områden.

Lärlingsutbildning försvann så småningom till följd av att yrkesutbildning i stället genomfördes på yrkesskolor och senare gymnasieskolor. Med tiden uppstod svårigheter att tillgodose behovet av utbildade hantverkare inom smalare yrken där elevantalet var för lågt för att starta klasser i skolan.

På 1980-talet utvecklade S:t Görans gymnasium med stöd av Stockholms Hantverksförening den så kallade S:t Göransmodellen som kommit att bilda skola för en rad olika hantverksutbildningar runt om i landet. Modellen byggde på att den arbetsplatsförlagda undervisningen i yrkesteknik gavs mycket hög prioritet och att olika yrkes- och ålderskategorier blandades i en och samma skolklass. Teoretiska ämnen lästes tillsammans i skolan men den praktiska yrkesspecifika kunskapen förmedlades på verkstäder av yrkesverksamma handledare. Det blev ett återupprättande av traditionell lärlingsutbildning, fast i delvis ny skepnad. Ur denna modell uppstod Hantverksakademin som utvecklades och blev gymnasieskola och yrkeshögskola.

Denna moderna lärlingsutbildning är utvecklad för att möta behoven av en tidsenlig arbetsplatsförlagd yrkesutbildning som tillgodoser det som både branscher och elever efterfrågar, nämligen gedigna praktiska yrkeskunskaper kombinerat med kunskaper om hur ett företag startas och drivs.

Hantverksakademin i Sverige AB finns på Vasagatan 46, Stockholm.
T-bana Hötorget eller T-Centralen.
Post- och besöksadress: Vasagatan 46, 111 20 Stockholm
Telefon: 08-505 898 00

Guldsmedslinje
– Falköping yrkeshögskola

www.falkoping.se

YH Guldsmed är en 3-årig utbildning där du får kunskaper och färdigheter i de flesta aspekterna av guldsmedsyrket.

Det första utbildningsåret fokuserar på att bygga en grund med praktiska och teoretiska övningar i hantverkstekniker, CAD- och manuell design, konst- och stilhistoria, gemmologi, juvelfattning, blanksticksgravyr, yrkesmatematik samt LIA (lärande i arbete).

Under resterande utbildning kommer grunderna att vidareutvecklas i projektarbeten och realistiskt anpassade övningar, samt vid förlängda praktikperioder. Vi lägger stor vikt på entreprenörskap, och eleverna får också en gedigen inblick i marknadsföring, presentationsteknik samt företagsekonomi.

Utbildarna i hantverksteknikerna är yrkesverksamma guldsmeder, för varje specialkurs finns kontrakterade speciallärare ifrån branschen.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen på 600 YH-poäng, och förväntas avsluta med ett avklarat gesällprov.

Guldsmedslinje
– Dackeskolan i Mjölby

www.mjolby.se, sök på Dackeskolan

Hantverksprogrammet – Guld
Har du ett öga för form och design och gillar att skapa? Då ska du välja guldsmedsutbildningen på Dackeskolan.

Utbildningen Guldsmed är perfekt för dig som gillar form och design och som har ett öga för detaljer. Förutom en topputbildning inom hantverket guldsmide, får du värdefulla kunskaper inom bland annat entreprenörskap, kundkontakt, smyckes-teckning, infattning av stenar, cad och specialtekniker inom yrket.

Hos oss får du använda din kreativitet på ett helt nytt sätt. Du får lära dig hur man tillverkar smycken i både silver och guld.

Vår skola har utbildat guldsmeder sedan 1962. Vi har ett väldigt gott rykte och våra elever har vunnit många priser i såväl lokala hantverkstävlingar som SM. Vi brukar också finnas med på VM – World Skills.

Det här lär du dig
Redan under din första termin kommer du att lära dig grunderna med att såga, fila, använda tänger och löda i mässing.

Under din andra termin börjar du arbeta i silver och kan smida och även skapa egna smycken förutom de i kursen.

I årskurs två och tre arbetar du i både silver och guld. Vackra juvelsmycken som ringar och broscher, örhängen och armband är exempel på det du får göra hos oss. Vi lägger stor vikt vid mötet med kunder och lär dig det bland annat i kursen entreprenörskap.

Samarbete med branschen
På utbildningen hantverk får du 15 veckors APL (praktik) på företag i regionen eller i din hemkommun. Efter utbildningen finns möjlighet att söka vidare till yrkeshögskolan. Utöver praktik samverkar vi även genom de tävlingsmöjligheter som finns i yrkesbranschen.

Dackeskolan i Mjölby är en gymnasieskola men på Hantverk Guldsmed tar vi inte bara in elever på gymnasial nivå utan även vux-elever.