Nyfiken på hantverket och vill veta mer? Här ger Guldsmedsmästarnas skickliga medlemmar kloka svar och hårda fakta på frågor om smycken och smide.

Vilka yrkesgrupper kan jag hitta bland Guldsmedsmästarnas medlemmar?

I guldsmeds- och juvelerarbranschen finns flera yrkeskategorier, som guldsmed, silversmed, juvelfattare, gravör och stenslipare. Det vi har gemensamt är att vi arbetar med ädelmetaller samt ädelstenar. Många gånger så kan ett smycke vara en kombination av olika tekniker och tillverkas genom samarbete mellan våra olika yrkesgrupper. Ett exempel kan vara en guldsmed som tillverkar en ring där juvelfattaren fäster diamanten och handgravören utför gravyr.

Lär dig mer om de olika yrkesgrupperna inom vår förening här

Vad gör en guldsmed?

En guldsmed tillverkar smycken i alla former som ringar, armband, halsband, broscher, lås och hängen, i nära samverkan med juvelfattare, gravörer och stenslipare. Hos en guldsmed kan du låta tillverka smycken med en mer personlig prägel och välja ädelstenar i alla färger. Guldsmeden kan också omarbeta och reparera dina smycken.

Läs mer i vår artikel om hantverkare, ädelmetall och stämplar

Briljanter

Vad gör en silversmed?

Silversmeden tillverkar föremål som ljusstakar, skålar, bägare, servettringar, kannor, fat och även smycken. Gemensamt namn för prydnadsföremålen är corpusarbeten. Vid behov att laga eller rikta ditt corpus är det silversmeden som är bäst lämpad för det.

Läs mer i vår artikel om hantverkare, ädelmetall och stämplar

Vad gör en juvelfattare?

Juvelfattaren är den hantverkare som fattar in ädelstenar i smycken. Detta sker när guldsmeden gjort klart smycket och lämnat plats för ädelstenarna. Teknikerna är många, allt beror på designen och stenarnas hållbarhet.

Läs mer i vår artikel om hantverkare, ädelmetall och stämplar

Vad är en diamant?

Redan för flera tusen år sedan ansågs diamanter vara den ädlaste av alla ädelstenar. Egentligen ganska egendomligt eftersom man vid denna tid inte hade lärt sig att slipa diamanterna. En oslipad diamant kan se ganska oansenlig ut innan den slipas. De mest värdefulla var de som redan hade en geometrisk form. Den åttkantiga oktaederformen uppskattades högst. När man långt senare började slipa diamanter fick man fram deras vackra briljans.

Läs mer i vår artikel om diamanter

Vad är en syntetisk diamant?

En syntetisk diamant är konstgjord, vacker och hållbar men den är inte sällsynt (massproduceras i miljontals), och det är inte en ädelsten! Syntetiskt är något som i grunden har samma kemiska, fysikaliska samt optiska egenskaper som den naturliga, dessa skall alltid ha prefixet syntetisk framför sig, till exempel syntetisk diamant. Imitation är något som vill efterlikna det naturliga, till exempel kubisk zirkonia som är en imitation av diamant.

Läs mer i vår artikel om syntetiska diamanter

Vad är en pärla?

Pärlor finns som naturliga och odlade. Naturliga pärlor är otroligt sällsynta och svåråt­komliga. De var också extremt populära under sent 1800­-tal och tidigt 1900­-tal. Därför blev musslorna snabbt utfiskade och en period av idogt experiment­erande för att kunna odla pärlor startade.

Läs mer om äkta och odlade pärlor i vår artikel om pärlor

Vad ska jag tänka på om jag vill återvinna och återanvända ett smycke som jag redan har?

Har du en ring som blivit fel i storleken? Eller har du ärvt ett smycke som du gärna vill bevara – men låta sätta din egen prägel? Eller vill du använda guld eller silver till att få ett nytt, unikt smycke?

Att forma om en ring innebär vanligtvis att du delvis bevarar originalsmycket. Du kan bygga på med ytterligare skenor, dekorationer, fattningar, stenar och så vidare, eller kanske låta bearbeta ytorna till helt nya strukturer.

En omarbetning av ring behöver inte alltid resultera i en ny ring. Det är till exempel ett populärt val att av släta ringskenor forma ett hängsmycke i form av exempelvis ett hjärta, fjäril eller helt abstrakta former. I många fall önskar kunden ha kvar gravyren i möjligaste mån, och det är en utmaning för guldsmeden att skapa någonting vackert utan att helt utplåna ursprunget. Att lägga till en eller annan liten detalj är vanligt även här.

Läs mer i vår artikel om att återvinna smycken

Vad är en ädelmetall?

Ädelmetallarbeten som innehåller minst ett gram guld eller platina måste förses med obligatoriska stämplar för att få säljas i Sverige. Det man i dagligt tal kallar för äkta guld är en legering bestående av minst 9K motsvarande 375 tusendelar finguld.

Läs mer i vår artikel om hantverkare, ädelmetall och stämplar

Vad är rhodium?

En vitguldsring har vanligtvis galvaniskt pålagd rhodium för att få en vacker vit hård yta. Det kallas rhodinering eller platinering.

När jag låter laga eller ändra min ring – är min infattade sten i riskzonen?

Hjärta och briljanter

Ja. Varje guldsmed som är medlem i GR – Guldsmedsmästarnas riksförbund – vet vilka stenar som påverkas av värme i samband med lödning. Det gäller att behandla den rätt. Om stenen felbehandlas kan den spricka, förändra färg eller tappa lyster. I många fall måste stenen demonteras, för att vara på den säkra sidan.

Vilka stenar passar för olika ringar?

Vigselringar och prydnadsringar är ofta utsatta för hårt slitage, och det bör man änka på när man väljer ring. Alla mineraler har olika hårdhet. Hårdheten anges på en skala som hetes Mohs-skalan 1 – 10. Diamanten är hårdast och har 10. Kvarts har 7 och fältspat 6. Under 5 är stenarna mycket känsliga för slitage. Välj därför hårdare stenar när det gäller ringar.

Läs mer i vår artikel om diamanter
Läs mer i vår artikel om ädelstenar

Vad är bijouterier?

Bijouterier är smycken tillverkade i oäkta eller mindre kostsamma material med eventuella syntetiska stenar. Smyckena försilvras eller förgylls ofta för att likna äkta smycken, med det ytskiktet är ofta ganska tunt. Så småningom skavs det av och materialet under syns.

Hur väljer jag rätt sten?

Alla har olika smak, favoritfärger och idéer. Men diamanten är den sten som är tåligast och mest mytomspunnen. Diamanten symboliserar kärlek och förekommer i många smycken, särskilt i förlovnings- och vigselringar.

Läs vår artikel om diamanter
Läs vår artikel om ädelstenar

Hur länge har det funnits guldsmide?

Guld- och silversmide har en lång och anrik historia. Redan under forntiden fanns avancerade tekniker för att skapa i guld. Kännetecknande för den traditionella guldsmedskonsten, när den är som bäst, är en utvecklad känsla för form och proportioner samt en utsökt skicklighet i att kombinera ädelstenar och metall till övertygande formmässiga helheter. Fördjupa dig gärna i våra artiklar om smideskonst förr och nu!

Läs vår artikel om guldsmide under forntiden
Läs vår artikel om fyra forntida tekniker
Läs vår artikel om guldsmidets historia

Vad gör en gravör och vilka gravyrtekniker finns det?

En gravör skapar mönster på ytor genom att ta bort material. Det finns en rad olika gravyrtekniker – maskingravyr, lasergravyr, stämplar och handgravyr.

Läs vår artikel om gravyr och grayyrtekniker

Vad är granulering?

Granulering är en forntida teknik och ett sätt att pryda föremål med mycket små runda guld- eller silverkorn på en grund av samma metall.

Läs vår artikel om forntida tekniker

Vad är filigran?

Filigran är en forntida teknik och en dekor av tråd som bildar spiraler och ornament.

Läs vår artikel om forntida tekniker

Vad är drivning?

Drivning är en forntida teknik. Den innebär att man modellerar ett bleck till en bestämd form. Guldskålarna från yngre bronsåldern är exempelvis drivna.

Läs vår artikel om forntida tekniker

Vad är drivning med ciselering?

Drivning med ciselering är en forntida teknik och ett sätt att med hjälp av hammare och puns modellera metallplåt till vackra ornament. Ciseleringskonsten användes av sumererna och egyptierna redan 2500-3000 år före Kristus.
Läs vår artikel om forntida tekniker

Vad betyder karat och varför har guld olika färg?

Finguld och finsilver måste legeras – blandas med annat – innan det bearbetas till exempelvis smycken eller prydnadsvaror. Den vanligaste legeringsmetallen är koppar. Guld, exempelvis, legeras med koppar och silver. Med mer koppar blir guldet rödare och med mer silver blir guidet ljusare. 24 karats guld innebär mer guld, medan 18 karats guld innehåller mindre guld.

Läs vår artikel om karat, legeringar och olika färger på guld

Vad är en rubin?

Rubin

Rubin är en av de mest eftertraktade ädelstenarna på vår jord. Med sin intensivt glödande röda färg fängslar den oss och manar till längtan. Den har förknippats med mod och kraft och är varje kungakronas måste.

Rubinen ingår tillsammans med safiren i korundgruppen, vilket betyder att de på alla sätt är lika. De har alla samma innehåll och egenskaper, endast färgen skiljer dem åt. Den kan variera i olika röda toner och den mest värdefulla är den duvblodsröda. Färgen fås av ett mycket ovanligt ämne i jorden, nämligen krom. Därför är stora rubiner med kraftigt röd färg mycket sällsynta.

Läs mer om rubiner i vår artikel om ädelstenar

Vad är en safir?

Safir

Safir är en av våra högst älskade och skattade ädelstenar. Blåklintsblå är den mest eftertraktade safirfärgen. Om du frågar efter en safir, så är det underförstått att du menar den blå, men safiren kan ha många andra färger, till exempel rosa, gul, orange, lila, grön och även färglös.

Läs mer i vår artikel om ädelstenar

Vad är en smaragd?

Smaragd

Smaragden symboliserar odödlighet och hopp och är en av de viktigaste ädelstenarna. Smaragder ingår i beryllgruppen. Den är sällan helt klar, utan har ofta inneslutningar. Det medförde att uttrycket smaragdens ”jardin” myntades, vilket betyder trädgård: En trädgård av inneslutningar!
Trots att smaragden har en hårdhet runt 7 3/4 är den skör. Den bör därför infattas så att den sitter väl skyddad.

Läs mer i vår artikel om ädelstenar

Vad är en akvamarin?

smaragd

Akvamariner, färgade som jordens alla hav, från blågrön och ljust blå till den mest eftertraktade djupare blå. När den utvinns är tonen oftast grönblå, en färg som av vissa anses väldigt tilltalande. Andra föredrar att den går mer åt blått. För att åstadkomma den färgen värmebehandlas akvamarinen ofta.

Läs mer i vår artikel om ädelstenar

Kvarts

Citrin

Kvarts är en stor familj där alla medlemmar består av samma ämnen, är lika tunga och har samma hårdhet, 6,5-7. Det som skiljer dem åt är färgen och ibland strukturen.

Läs mer om olika kvartser i vår artikel om ädelstenar

Vad är en topas?

Gyllene, konjak eller sherry, många är beskrivningarna precis som nyanserna i denna guldtonade ädelsten. Det här är en familj där du också, i sällsynta fall, kan hitta svagt rosa eller röda varianter. Dessa färger kan också fås genom försiktig uppvärmning.

Tidigare var det väldigt ovanligt med blå topaser. Naturen är sparsam med att producera dessa. Men människan har antagit utmaningen och till slut hittat en metod att från färglösa och bruna topaser förändra färgen till blå.

Läs mer i vår artikel om ädelstenar

Vad är en turmalin?

Med en oändlig mängd av variationer representeras turmalinen av alla spektrats färger, med härligt syrliga rabarbertoner. Den finns i blått, blågrönt, grönt, gult, rosa, rött och svart. Ibland med flera färger i samma sten, andra gånger med ett lysande skarpt streck som i ett kattöga.

Turmalinen kan användas i exklusiva smycken tillsammans med diamanter, i enklare smycken eller som ett eget litet konstverk. Den har hårdhet 7 1/4. Ibland värms och/eller bestrålas de blå, blågröna, gröna, rosa och röda varianterna för att förändra eller förbättra färgen.

Läs mer i vår artikel om ädelstenar