Vad gör de olika yrkesgrupperna i vår förening?

/ Foto: Daniel Nilsson

Inom guldsmeds- och juvelerarbranschen finns flera yrkeskategorier:
Guldsmed – Silversmed – Juvelfattare – Gravör – Stenslipare

Vår förening består av flera olika yrkesgrupper, det vi har gemensamt är att vi arbetar med ädelmetaller samt ädelstenar. Många gånger så kan ett smycke vara en kombination av olika tekniker och tillverkas genom samarbete mellan våra olika yrkesgrupper. Ett exempel kan vara en guldsmed som tillverkar en ring där juvelfattaren fäster diamanten och handgravören utför gravyr. 

Här kan du lära dig mer om de olika yrkesgrupperna inom vår förening.

Guldsmed

Guldsmeden tillverkar smycken i alla former som ringar, armband, halsband, broscher, lås och hängen i nära samverkan med juvelfattare, gravörer och stenslipare.

Hos en guldsmed kan du låta tillverka smycken med en mer personlig prägel och välja ädelstenar i alla färger. Guldsmeden kan omarbeta och reparera dina smycken. 

Silversmed

Silversmeden tillverkar föremål som ljusstakar, skålar, bägare, servettringar, kannor, fat och även smycken. Gemensamt namn för prydnadsföremålen är corpusarbeten. Vid behov att laga eller rikta ditt corpus är det silversmeden som är bäst lämpad för det.

Juvelfattare

Juvelfattare är den hantverkare som fattar in (fäster)  ädelstenar i smycken. Detta sker när guldsmeden gjort klart smycket och lämnat plats för ädelstenarna.

Teknikerna är många, allt beror på designen och stenarnas hållbarhet.

Ädelstenslipare

Ädelstensliparen slipar ädelstenar och diamanter. Processen är lång, från råmaterial till färdigslipad ädelsten. Slipningen är avgörande för ädelstenens lyster.

Handgravör

Gravören sticker upp text eller mönster i smycken eller corpus. Det kan göras för hand med en stickel eller med gravyrmaskin. Numera finns det också datastyrda gravyrmaskiner som innehåller en mängd olika versalstilar. Detta får inte förväxlas med handgravyr.