Diamant

Redan för flera tusen år sedan ansågs diamanter vara den ädlaste av alla ädelstenar. I den här artikeln får du veta mer om vår mest älskade sten - diamanten.

/

Redan för flera tusen år sedan ansågs diamanter vara den ädlaste av alla ädelstenar. Egentligen ganska egendomligt eftersom man vid denna tid inte hade lärt sig att slipa diamanterna. En oslipad diamant kan se ganska oansenlig ut innan den slipas. De mest värdefulla var de som redan hade en geometrisk form. Den åttkantiga oktaederformen uppskattades högst. När man långt senare började slipa diamanter fick man fram deras vackra briljans.

Ring med diamanter och sten

Diamantens skönhet beror på flera olika egenskaper. Två diamanter som vid första anblick ser lika ut kan skilja väldigt mycket i värde! Förutom vikten är det ytterligare tre faktorer som påverkar.

Skillnaden kan bland annat bestå av olika nyanser av färg, eller egentligen små skillnader i färglöshet. Detta är svårt att se utan ett bra vitt ljus och erfarenhet.

Inuti diamanten finns det ofta små inneslutningar i form av fragment av andra stenar, som till exempel granat, peridot, en annan diamant eller mindre sprickor. Mest sällsynt är om det inte finns några inneslutningar alls. Men den faktor som påverkar utseendet mest är hur väl diamanten är slipad. Minsta skillnad i olika slipvinklar påverkar skönheten.

Juveleraren/guldsmeden kan förklara mer om diamantens kvalitetsbegrepp. Diamanter är en viktig inkomstkälla för många länder.

Diamantens 4C

De fyra faktorerna som påverkar diamantens värde kallas för diamantens 4C.

Cut (slipning)
Diamant är diamant hur man än slipar den. Den vanligaste slipformen är briljantslipningen som uppifrån sett är rund och med 57 fasetter. Dessa diamanter kallas ofta enbart för ”briljanter”. Men det finns många olika slipformer och nya varianter skapas hela tiden. Slipningens proportioner är väldigt viktiga för att få fram den vackra briljansen.

Med korrekta proportioner reflekteras ljuset tillbaka mot betraktaren. Vid fel proportioner minskar ljuseffekten.

Kvalitetsbegreppen för slipning är enligt skandinavisk diamantnomenklatur: Mycket God, God, Medelgod och Dålig. God anses som normal kvalitet. Amerikanska GIA:s termer för slipning är: Excellent, Very Good, Good, Fair och Poor.

Din guldsmed kan ge dig fler tips om vilken slipform och kvalitet just du bör välja.

Några olika slipformer

Colour (färg)
Diamantens färg går ofta från färglös (vit) till gul eller brun. Men det finns också sällsynta diamanter med en naturlig färg, till exempel grön, blå, rosa, röd. De kallas då Fancy och kan vara extremt dyrbara.

Clarity (klarhet)
Diamanter har en fantastisk förmåga att återspegla ljuset. De flesta har dock små inneslutningar, små fragment av andra mineral. Om dessa är så stora att de är synliga för blotta ögat, piqué (P), kan de störa ljusets väg genom ädelstenen. När man graderar klarhet används en lupp eller mikroskop med tio gånger förstoring.

Om en van graderare lätt upptäcker inneslutningar med luppen kallas graden för small inclusions (SI). Very small inclusions (VS) betyder att det är svårt att se.

Very very small inclusions (VVS) betyder att det är mycket svårt att se dessa med tio gångers förstoring. Om inga inneslutningar syns kallas graden för luppren, eller internally flawless (IF). Ju färre inneslutningar, desto mer sällsynt är diamanten. Graden flawless (FL) är samma som graden IF men här accepteras inte heller yttre repor.

Carat weight (caratvikten)
Förväxla inte carat (ct) som är en gammal viktenhet, med karat med K, som är ett mått på mängden guld i en legering (t ex 18K). Viktenheten carat används för alla ädelstenar och ordet kommer från Johannesbrödträdets fruktkärnor som förr användes som vikter. En carat är i modern tid bestämd till 0,2 gram. En fjärdedels carat skrivs som 0,25ct.

Storlekar på diamanter i carat

Behandling

HPHT: Genom att i laboratorier utsätta vissa diamanter för högt tryck och hög värme (HPHT) kan färgen förändras från till exempel brun till gulgrön medan andra diamanter ändrar färg till rosa eller blå. En del av dessa diamanter blir i stället vitare (mer färglösa). Denna behandling är svår att upptäcka. Om diamanten utsatts för denna behandling ska säljaren upplysa om detta.

Laserbehandling: Med hjälp av laser kan man borra i diamanten ned till mörka inneslutningar och därefter med hjälp av syra bleka dessa för att förbättra klarheten. Om en diamant är laserborrad ska säljaren upplysa om detta.

Glasfyllning: Diamanter med sprickor som går upp till ytan kan behandlas med glas så att dessa inte syns lika mycket. Om denna behandling har utförts ska säljaren upplysa om detta. Denna behandling kan även göra diamanten mer ömtålig.

Färgning: Genom att bestråla diamanterna och värmebehandla kan man få fram olika färger som till exempel grön, blå och rosa. De kallas då för behandlade (treated). Säljaren ska upplysa om detta.

Synteser och imitationer

Diamanter har tillverkats syntetiskt sedan 1953. Tidigare har de enbart använts till olika skärverktyg och borrspetsar. Nuförtiden kan syntetiska diamanter förekomma i smycken. Denna konstgjorda produkt har nästan samma egenskaper som äkta diamanter. Men de massproduceras i fabriker och är därmed ingen ädelsten samt har ett betydligt lägre värde. Imitationer som till exempel Kubisk Zirkonia kan likna diamanter men har annars helt andra egenskaper.

Ta hand om din diamant

Tvätta gärna diamanten en gång i veckan med en liten borste och något rengöringsmedel. Glöm inte undersidan där tvålrester ofta samlas och gör att stenen tillfälligt mister lite av sin skönhet. Den metall som håller diamanten i ett smycke slits och behöver översyn någon gång per år hos din juvelerare/guldsmed.

Det finns en diamant för allas plånbok!

Källor: Smycken och Klockor Branschorganisation, Guldsmedsmästarnas Riksförbund, Sveriges Gemmologiska Riksförening