Karat, legeringar och färger på guld

Finguld och finsilver måste legeras - blandas med annat - innan det bearbetas till exempelvis smycken eller prydnadsvaror. Här kan du fördjupa dig i olika legeringar.

/

Guld, silver, palladium, platina… Läs om legeringar, färger och metaller.

guldring

Rödguld är både den äldsta och mest guldmetallen i Sverige. Den röda färgen uppnår man genom att legera guld med koppar. 18K innehåller 75 procent 24K rent guld (finguld), cirka 17 procent rent koppar och åtta procent rent silver (finsilver).

Roséguld eller rosa guld 18K innehåller 75 procent finguld, 20 procent rent koppar, fyra procent finsilver och en procent zink.

Guld och grönt guld 18K fås när man byter ut en del koppar mot silver. Med bibehållen finhalt får man en mindre röd nyans som går mot gult till gulgrönt ju mer silver som ersätter koppar. I grönt guld har allt koppar ersatts med silver.

Vitguld innehåller 75 procent finguld samt andra metaller som bland annat silver, koppar och palladium.

Blått guld är en legering av guld och stål. För det mesta i förhållandet 75 procent finguld och 25 procent stål, som ger en blåaktig nyans. Populär på 1800-talet.

Platina har en finhalt av lägst 850 tusendelar eller 85 procent platina. Resterande 15 procent är vanligtvis koppar men kan också vara kobolt, volfram eller palladium. 950-960 tusendelar platina är den mest använda platinametallen vid smycketillverkning i Sverige. Det är en exklusiv och vit ädelmetall.

Platinaguld är platina som innehåller guld. Detta gör den till marknadens mest exklusiva platinalegering, den innehåller 97,3 % ädelmetallhalt. Det tillförda guldet innebär att metallen blir mer lättarbetad utan att kompromissa med vitheten.

Palladium har en finhalt av lägst 500 tusendelar finpalladium. Det är en vit ädelmetall som legeras i vitt guld för att få bort den gulaktiga färgen.

Silver har en finhalt av lägst 800 tusendelar eller 80 procent rent silver (finsilver). 925 tusendelar silver kallas även Sterlingsilver. Den innehåller 92,5 procent rent silver och resten koppar. Den används oftast i smycken. 830 tusendelar silver är en hårdare legering som oftast används för silversmide och corpus. den innehåller 83% rent silver och resten är koppar.

Nysilver är en legering bestående av koppar, zink och nickel. Föremålet har sedan pläterats elekrolytiskt med ett tunt lager äkta silver.
Vanliga stämplar är EPNS (extra prima nysilver), NS (nysilver), ALP (alpacca).


Källor:
Smycken och Klockor Branschorganisation AB
Guldsmedsmästarnas Riksförbund
Sveriges Gemmologiska Riksförening