Guldsmed Peter Billsten

Peter tog sitt gesällbrev år 1996 och har sedan dess arbetat med guldsmide och smycken, främst i material som platina och silver tillsammans med diamanter och andra ädelstenar. När han själv får definiera sin stil säger han att han dras mot det nordiska och moderna - men att hans smycken även andas det klassiska och tidlösa.

/

Det personliga mötet med kunden är en viktig del i processen i att skapa ett skräddarsytt smycke, säger han.
– Kontakten med varje kund är så viktig – att bygga upp ett förtroende och lära känna varandra. Det tar ofta inte många sekunder innan jag har ”känt in” personen jag har framför mig. Det är alltid lika intressant att träffa en ny kund. Att samtala i lugn och ro och höra vad han eller hon har tänkt sig. En del behöver tid på sig för att få landa i vad de önskar sig. Andra vet omedelbart precis vad de vill ha.

/
/
Mötet med kunden står i centrum.

Hur går det till att beställa ett smycke från dig?


– Det handlar om samarbete och samskapande. Jag och kunden tar tillsammans fram ett personligt och ”alldeles eget” smycke. Resultatet kan vara en vigselring, ett armband, ett hängsmycke eller ett örhänge. Ofta kommer kunderna och tittar på smycket någon eller några gånger under processens gång, och ser om det blir som de tänkt. Jag arbetar också med att arbeta om befintliga smycken och hjälper gärna till med att reparera äldre smycken, om så skulle önskas.

Vad är viktigt för dig i ditt arbete?


– Jag har alltid en väldigt hög ambitionsnivå. Varje smycke ska vara så perfekt som det kan bli. Att kunden ska känna sig riktigt väl omhändertagen och få ett bra bemötande är också viktigt. Då är jobbet som roligast.

Ring i roséguld med hamrad yta och lila diamanter.
”Jag tycker om att kulan inte är rund utan fick smälta och bli lite som den ville. Handgjort men välgjort.”

Alliansringar i vitguld med brinjantslipade och päronslipade diamanter
”Den här kunden låta designa alliansringarna själv och överraska sin blivande fru. Han ville gärna ha något annorlunda som stack ut lite i mängden så jag föreslog päronslipade diamanter. Det var ett kul och lite annorlunda uppdrag.”

Enstensring i rött guld och en stor diamant
”Det var riktigt svårt och en utmaning att såga ut den mycket tunna skenan och designa den med tunna linjer. Det krävs också en skickligt hantverk för att få en så tunn ring stadig och hållbar, så att diamanten håller sig på plats under många år.”

Bred vitguldsring med rubin och diamanter
”De här stenarna hade stort affektionsvärde för kunden eftersom de hade tillhört hennes mamma. Vi skissade på ringen tillsammans och den blev riktigt bred och maffig – 12 millimeter bred.”

Hängsmycke i rött guld och liten diamant
”Kunden älskade helt enkelt elefanter. Det var ett kul jobb och jag tycker elefanten blev riktigt söt.”

Hängsmycke i rött guld och liten diamant
”Den här stjärnan designade jag som en doppresent till en flicka som skulle heta Nova.”