Guldsmederna på Ag/Au Design

I 15 år har de fyra guldsmederna på Ag/Au Design i Göteborg skapat handgjorda smycken till sina kunder – vart och ett unikt i sitt slag.

/

– Det är en fantastisk känsla att få vara med i processen att ta fram ett skräddarsytt och riktigt välgjort smycke. Målet är att kunden ska älska sitt smycke, säger guldsmed Malin Einerskog.

”Hos oss träffar du inte en säljare utan möter en guldsmed” står det på hemsidan till guldsmedjan Ag/Au Design. Och det stämmer. Eller – du träffar faktiskt inte bara en guldsmed här i ateljen och butiken på Aschebergsgatan 38 i Göteborg, utan fyra stycken. Tillsammans har de tillverkat unika och handgjorda smycken i 15 år, och det firas med stor vernissage i december.

/
/
Hantverket och att kunna ge kunden ett personligt smycke är vår passion.

– Hantverket i guldsmidet och att kunna ge kunden ett personligt smycke har alltid varit vår passion, säger Malin Einerskog som är huvuddesigner.

När hon själv får välja så dras hon åt det stilrena, berättar hon. Och hon älskar ädelstenar i färg – turmaliner, safirer och gärna diamanter i färg. En riktigt vacker sten får gärna framhävas – ”stenen är själva primadonnan medan metallen är kulissen”.

Men det är inte hennes egen smak och stil som är i centrum när hon eller någon av hennes kollegor träffar en kund, säger hon.


– Nej, tvärtom! Varje smycke är personligt utifrån varje kund. Vi guldsmeder är bara själva ”kanalen” mellan kunden och det blivande smycket. Vårt uppdrag är att känna in vad kunden önskar sig och sedan skapa ett riktigt drömsmycke för just den personen.

Med åren har hon lärt sig känna igen när en kund verkligen ”klickar” med ett smycke eller en sten.


– När jag ser det där ”klicket” vet jag att det blir bra. Men jag kan också säga nej och försöka förklara om jag ser en tveksamhet eller känner att det inte blir rätt. Här kommer erfarenheten in. Både jag och mina kollegor har lång erfarenhet av smyckesdesign och smide och har tillverkat många olika sorters handgjorda smycken genom åren.

Det bästa hon vet med arbetet är mötet med alla människor. Att få höra kundernas livsberättelser och erfarenheter – om lyckliga tilldragelser som födslar, bröllop och högtider, men också att få förtroendet att lyssna till det svåra som hänt, som sorg och sjukdom.
– Många gånger kan det kännas som en ära och ett förtroende att få möjlighet att skapa ett smycke för ett särskilt tillfälle åt en särskild kund. Jag hade till exempel nyligen en kund som ville minnas sin bortgångne man genom att låta tillverka en minnesring av deras vigselringar. Det var mycket känslosamt, både för henne och mig.

Har du något gott råd till den som funderar på att beställa ett handgjort och unikt smycke av en guldsmed?


– Vissa drömmer om en viss sorts smycke men vågar inte riktigt. De är kanske rädda för att smycket ska se för annorlunda ut, eller att det ska bli omodernt. Till dem vill jag säga: Våga välja det du innerst inne vill ha. Du beställer ett smycke kanske bara en gång i livet och då ska du välja precis det du tycker om och drömmer om. Om du beställer ett smycke som är personligt, precis som du vill ha det, så blir det inte omodernt. Det blir bara skräddarsytt efter just dig.