Sköna juveler – unik stil och hållbar investering 

Kleopatra, Elizabeth Taylor, prinsessan Diana, Harry Styles… Historiens alla stilikoner har vetat, och vet, att det är smycken som fixar den där unika, personliga looken. Och förmodligen medvetna om det ekonomiska värdet. Ett gyllene tips: Du fixar en unik stil med handsmidda smycken från Guldsmedsmästarna, Sveriges skickligaste smyckemästare.

/

Handsmidda smycken från Guldsmedsmästarna

Det berättas att guldsmeder en gång i tiden kunde låsas in för att inte kunna göra annat än att skapa skönheter till sin ägare. Det är inte utan att man förstår tanken bakom. Guldsmeder (och deras kolleger silversmeder, juvelfattare, stenslipare och gravörer) är trollkonstnärer. Att se deras skickliga hantverkshänder förvandla ädla metaller och stenar till bärbar konst  – det är inget annat än magi. 

Framför allt när smycket är gjort för att passa just dig. 

Att gå till en guldsmed är som att gå till skräddaren. Tänk en klänning, eller kostym, uppsydd för att passa dig perfekt. Tillverkad av de mest exklusiva material, med färger och snitt som framhäver ditt bästa jag. Samma sak är det med ett smycke. Dina juveler ska passa just dig. Vilken ädelmetall passar dig? Vilken ädelsten? Vilken form? Hos guldsmeden är det du som är i fokus. 


Elizabeth Taylor sade en gång:
”Jewelry has the power to be the one little thing that makes you feel unique”.
Så rätt hon hade. På bilden bär hon smaragdsmycken från Bulgari.
Foto: Bulgari


Lika länge som människan har funnits har hon velat göra sig fin. Vi har prytt oss med benbitar, trä och snäckskal –men det är ädla material som guld, silver och ädla stenar som har utövat en särskild lockelse på oss. Äkta material förhöjer känslan av skönhet. Historiskt sett har man också använt guld och ädelstenar som betalningsmedel och även i dag anses de vara värdefulla investeringar. I tider av oro står de för en bärbar trygghet. Och visst är det roligare att investera i något som du kan bära och få dig att glittra lite extra, än att följa aktiekursers uppgångar och fall… 


När du vill känna dig drottninglik…  Ringen ”Papilio”  i vitt guld med diamanter.
Lotta Torstensson/Goldbar Stockholm.


Här kommer ett gyllene tips: På guldsmedsmastarna.se  hittar du din alldeles egen smyckemästare. Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening (GR) – Guldsmedsmästarna – är en förening som omfattar Sveriges skickligaste smyckemästare.  

– Vi har över 200 medlemmar runt om i Sverige, och var och en har sin egen individuella stil och design, berättar Kristina Johansson som är ordförande i Guldsmedsmästarna. 

– För att bli medlem krävs hantverksskicklighet, gedigen utbildning och kunskap om smycketillverkning, ädla metaller, ädelstenar och pärlor. Vår GR-stämpel garanterar att smycket håller en mästerlig kvalitet och är tillverkat helt för hand. 


Smaragder var både Kleopatras och Elizabeth Taylors favoritsten. Ring i 18K rödguld med en smaragd på hela 3,11 ct tillsammans med diamanter.
Kristina Johansson/KJ Design. 


Att förädla och förvandla de där dyrbara materialen till smycken kräver en hel del. Det är också förklaringen till prisskillnaden mellan hantverksmässigt tillverkade smycken och de som är massproducerade (utöver kvaliteten på ädelstenarna). Tänk två ringar som är näst intill identiska vid en första anblick: En ringskena med en infattad färgsten som är omgärdad av diamanter. Men vid en närmare titt ser du att den ena ringens skena är urgröpt, den andra är i solitt guld. Och medan den ena färgstenen känns mörk och platt och diamanterna saknar glans, har den andra en djup, tydlig färg och diamanterna sprakar. 


Som en blekrosa skymning. Ring i 18K vitt guld med safirer i tre olika färger.
Gunilla Lantz/Smederna Lantz. 


Den viktigaste stiltrenden i dag, är den hållbara. Miljömedvetna konsumenter vill ha produkter med hög kvalitet som varar länge och är tillverkade med hänsyn till miljön. Och en av de fina egenskaperna hos guld och andra ädelmetaller är nämligen att de aldrig förlorar sin kvalitet. Guld förblir detsamma, rent och glänsande hela vägen från åder via guldklimp till mynt och halsband – oavsett hur många gånger det smälts ned och förvandlas till nya föremål. Ett nytt smycke kan mycket väl innehålla guld som utvanns i Egypten för  3000 år sedan. En hisnande tanke, eller hur? 

– Svenska guld- och silversmeder har en lång tradition av att återvinna och återanvända ädelmetaller från smycken och metallskrot. För oss är det också viktigt att använda naturliga ädelstenars som är framtagna på ett sätt som är både etiskt och miljömässigt hållbart, berättar Kristina Johansson. 

Och när jag har hittat en guldsmed via er hemsida som jag tycker passar mig – hur går det sedan till rent praktiskt?  

– De flesta av våra guldsmeder vill gärna inleda arbetet med att träffa kunden – digitalt eller fysiskt.  Under arbetets gång går vi lite olika till väga. Vissa av oss vill gärna träffas och stämma av oftare, andra träffas hellre mer sällan men skickar skisser och bilder. Gemensamt för oss alla är att vi lyssnar in och värdesätter vad du som kund önskar dig. Att se glädjen hos våra kunder när ett smycke är färdigt är fantastiskt, och lika roligt att få vara med om varje gång!

Som sagt. Fokus på dig och dina önskningar. Så handen på hjärtat: Vad väljer du? Massproducerade smycken tillverkade i låglöneländer under tveksamma arbetsförhållanden – eller unik och hållbar design, kvalitet och hantverk hos en smyckemästare nära dig?  


Naturen har inspirerat guldsmeder i alla tider. Halsband med hundratals små myror i silver som kryper längs en sirlig blomkvist av 18K guld prydd med små safirer.
Hilda Lancing/Lancing Guldsmed.


Därför ska du anlita en guldsmed från Sveriges guldsmedsmästares riksförening

 • Vi har höga krav på hantverksskicklighet hos våra medlemmar
 • Du kan vara säker på att ditt smycke blir handgjort
 • Vi har alla en gedigen utbildning
 • Vi kan bygga smycken så att de både blir vackra och hållbara
 • Vi älskar vårt arbete och det syns på våra smycken
 • Vi använder oss oftast av återvunnet guld
 • Vi arbetar med diamanter som är certifierade enligt Kimberlyprocessen
 • Du kan påverka hur ditt smycke ska se ut!

Det här är GR-stämpeln

Ett handgjort smycke är unikt. Sitter det en GR-stämpel jämte ansvars- och finhalts-stämplarna är det en garant för att smycket är tillverkat helt för hand av en av våra medlemsguldsmeder i Mästareföreningen.

De guldsmeder som har blivit godkända som medlemmar i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening har förtroende att använda GR-stämpeln på sina strikt handsmidda smycken.

GR-stämpeln garanterar att smycket:

 • är mästerligt tillverkad helt för hand.
 • är tillverkat av den guldsmed med ett aktivt medlemskap i Mästareföreningen, som slagit i sin namn/ansvarsstämpel i anslutning till GR-stämpeln.
 • innehåller korrekt ädelmetallhalt
 • Den enskilda guldsmeden ansvarar för att ovanstående stämmer, och har genom sitt medlemskap förbundit sig till detta.
 • Tillsammans med GR-Stämpeln så skall det finnas stämplat en ansvarsstämpel som ger dig information om vem som tillverkat smycket.