Välj ett handgjort smycke

Välj ett handgjort smycke från Guldsmedsmästarna - närproducerat hantverk att ärva och älska i generationer! Vill du ha ett skräddarsytt och handgjort smycke? Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening (GR) värnar om det goda hantverket. Bland våra medlemmar hittar du Sveriges skickligaste guldsmeder, silversmeder, juvelfattare, stenslipare och gravörer. Låt ditt nästa smycke bli unikt - välj ett smycke med GR-stämpel!

/

Att handsmida smycken av ädla metaller har mångtusenåriga anor. Och visst är det något alldeles speciellt med att beställa ett exklusivt smycke av en skicklig guldsmed, skräddarsytt för just dig. Ett sådant smycke blir en klenod att älska hela livet, och så hållbart att det kan ärvas och älskas i generation efter generation. 

Sveriges Guldsmedsmästares riksförening – Guldsmedsmästarna – är en förening för Sveriges smyckesmästare. Bland medlemmarna hittar du guldsmeder, silversmeder, gravörer, steninfattare och stenslipare. För att bli medlem krävs hantverksskicklighet, gedigen utbildning och kunskap om smyckestillverkning, ädla metaller, ädelstenar och pärlor.

Att ett smycke bär GR-stämpeln är en garant för att det håller en mästerlig kvalitet och är tillverkat helt för hand av en av Mästareföreningens guldsmeder. De guld- och silversmeder som har blivit godkända som medlemmar hos oss har fått ett unikt förtroende att använda GR-stämpeln. GR står för närproducerat handsmide, berättar Kristina Johansson, ordförande i Guldsmedsmästarna.

Ett stort intresse för handgjorda smycken

Hon och hennes kollegor märker att intresset för unika och handgjorda smycken har ökat under de senaste åren.

– För oss som älskar hantverket bakom ett riktigt välgjort smycke är det fantastiskt att se det stora intresset. Fler och fler väljer bort de massproducerade smycken som kan beställas på internet till förmån för ett skräddarsytt smycke, som skapas i mötet med en guldsmed. Och visst är det något alldeles speciellt med att bära ett smycke som du själv beställt och som blivit precis som du önskar – ett smycke som inte är likt någon annans och som är hållbart både i design och konstruktion.

Så beställer du ditt eget unika smycke

– Om du vill få ditt eget unika smycke med GR-stämpel rekommenderar vi att du börjar med att hitta just ”din” guldsmed bland oss – det vill säga den smed som känns rätt för just dig. Guldsmedsmästarna har över 150 medlemmar runt om i Sverige, och var och en har sin egen individuella stil och design. Alla medlemmar finns listade på vår hemsida guldsmedsmastarna.se.

– När du hittat rätt och fått kontakt är det dags för ett personligt möte. De flesta av våra guldsmeder vill gärna inleda arbetet med att träffa kunden – digitalt eller fysiskt. Att skapa ett skräddarsytt smycke till en kund är ju en process, och handlar till stor del om att känna in vem du är och vad du önskar. Vilken ädelmetall passar dig, och vilken ädelsten? Vilken design? Ditt smycke ska ju inte bara vara hantverksmässigt välgjort – det ska också uppfylla dina önskemål och passa din personlighet.

– Under arbetets gång går vi guldsmeder lite olika till väga. Vissa av oss vill gärna träffas och stämma av oftare, andra träffas hellre mer sällan men skickar skisser och bilder. Gemensamt för oss alla är att vi lyssnar in och värdesätter vad du som kund önskar dig. Att se glädjen hos våra kunder när ett smycke är färdigt är fantastiskt, och lika roligt att få vara med om varje gång!

Guldsmedsmästarnas bästa tips inför köpet

– Många kunder drömmer om ett smycke som är annorlunda och sticker ut lite, kanske med stenar i färg och en personlig design. Men de är försiktiga och vågar inte riktigt ta steget. Vårt tips är: Våga följa din dröm! Ett handgjort smycke är något du kanske bara beställer en gång i livet, och då tycker vi att smycket ska vara precis som du vill ha det. Ta gärna med bilder och skisser och visa din guldsmed, vi är vana att omsätta idéer till verklighet.

Ett annat tips från Guldsmedsmästarna är att återvinna gammalt guld om det finns sådant i släkten.

– Många kunder vill återanvända smycken av nostalgiska skäl, kanske guldet i mormors halsband eller farfarsfars vigselring. Men det är inte heller så dumt ur miljösynvinkel. På många sätt känns det som att slit- och släng-eran är över nu. Kunderna efterfrågar kvalitet och vill ha ett smycke som håller länge, gärna skapat i återvunnet guld för miljöns skull.

Här kan du läsa mer om Guldsmedsmästarna och här kan du hitta din närmaste guldsmed.

Därför ska du anlita en guldsmed från Sveriges guldsmedsmästares riksförening

 • Vi har höga krav på hantverksskicklighet hos våra medlemmar
 • Du kan vara säker på att ditt smycke blir handgjort
 • Vi har alla en gedigen utbildning
 • Vi kan bygga smycken så att de både blir vackra och hållbara
 • Vi älskar vårt arbete och det syns på våra smycken
 • Vi använder oss oftast av återvunnet guld
 • Vi arbetar med diamanter som är certifierade enligt Kimberleyprocessen
 • Du kan påverka hur ditt smycke ska se ut!

Det här är GR-stämpeln

Ett handgjort smycke är unikt. Sitter det en GR-stämpel jämte ansvars- och finhalts-stämplarna är det en garant för att smycket är tillverkat helt för hand av en av våra medlemsguldsmeder i Mästareföreningen.

De guldsmeder som har blivit godkända som medlemmar i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening har förtroende att använda GR-stämpeln på sina strikt handsmidda smycken.

GR-stämpeln garanterar att smycket:

 • är mästerligt tillverkat helt för hand
 • är tillverkat av den guldsmed med ett aktivt medlemskap i Mästareföreningen, som slagit i sin namn/ansvarsstämpel i anslutning till GR-stämpeln
 • innehåller korrekt ädelmetallhalt

Den enskilda guldsmeden ansvarar för att ovanstående stämmer, och har genom sitt medlemskap förbundit sig till detta.
Tillsammans med GR-stämpeln ska det finnas en ansvarsstämpel som ger dig information om vem som tillverkat smycket