Ringen är en av våra starkaste symboler för kärlek. Dess form är evighetens, utan början och utan slut. Redan de gamla egyptierna bytte ”kärleksringar”, flätade av hampa och vass. Vår tradition att bära vigselringar är mer sprungen ur romerskt rättsbruk, där ringen användes som en bekräftelse på ingånget avtal. I Svenska kyrkans vigselformulär av idag har ringen samma betydelse, den är en del av ceremonin. Men de flesta som viger sig borgerligt väljer också att bära en ring. Och idag hyllar vi gärna kärleken med lite ädlare material.
– Välj en ring du älskar – men lyssna på råden från din guldsmed, säger Hilda Lancing, Guldsmed Lancing.
Ring i vitt guld med grön safir samt vita diamanter.
Liksom med det mesta går det mode även i vigselringar. Från 16- och 1700-talets rikt dekorerade trolovningsringar över 1800-talets släta ringar till introduktionen av alliansringen med briljanter och ädla stenar på ringskenan på 1930-talet. I dag finns det många olika vackra modeller, men den viktigaste trenden i dag är den personliga: vi vill ha en unik ring som speglar våra personligheter, vår livsstil och vår kärlek. En annan viktig aspekt är den hållbara, både ur miljösynpunkt och att ringen ska hålla att bära var dag.
– Tänk hållbarhet! Den ska tålas att använda varje dag. Fråga om metaller och ädelstenars ursprung – transparens och spårbarhet är A&O. En handgjord ring tillverkad i egen verkstad belastar miljön minimalt, säger Sarah M Tell, Eco Design.
Ringen Ismynta i vitguld med tealfärgad oval safir samt vita briljanter.
Det är mycket att tänka på…
Ett gyllene tips är att gå till en expert på just design, kvalitet, hantverk och hållbarhet när det gäller smycken: Guldsmeden.
På guldsmedsmastarna.se hittar du din alldeles egen smyckemästare. Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening (GR) – Guldsmedsmästarna – är en förening som omfattar Sveriges skickligaste smyckemästare (guldsmeder, silversmeder, juvelfattare, stenslipare och gravörer).
– Välj en ring du verkligen får en wow-känsla av. Det är större sannolikhet att man kommer gilla sin ring länge om man älskar den från första början, säger Carolina Lomfors, Guldmakeriet.
Ring i vitt guld med diamanter.
– Vi har över 200 medlemmar runt om i Sverige, och var och en har sin egen individuella stil och design. GR-stämpeln garanterar att smycket håller en mästerlig kvalitet och är tillverkat helt för hand, berättar Kristina Johansson som är ordförande i Guldsmedsmästarna.
När jag har hittat en guldsmed via er hemsida som jag tycker passar mig – hur går det sedan till rent praktiskt?
– De flesta av våra guldsmeder vill gärna inleda arbetet med att träffa kunden – digitalt eller fysiskt. Under arbetets gång går vi lite olika till väga. Vissa av oss vill gärna träffas och stämma av oftare, andra träffas hellre mer sällan men skickar skisser och bilder. Gemensamt för oss alla är att vi lyssnar in och värdesätter vad du som kund önskar dig. Att se glädjen hos våra kunder när ett smycke är färdigt är fantastiskt, och lika roligt att få vara med om varje gång!
Vad tycker du är viktigast att tänka på i valet av ring?
– Välj den vigselring du själv gillar – följ inte modet och vad andra tycker. Välj gärna något som sticker ut designmässigt och våga använda färgstenar. Hos oss guldsmeder finns det oändliga möjligheter! Tänk också på att vigselringen bärs tillsammans med förlovningsringen – de måste passa tillsammans som makar i ett äktenskap.
– Budgeten är så klart viktig. Tänk efter vad får ringarna kosta. När budgeten är på plats brukar det ge sig med val av design och stenar. Det går också att sätta dit stenar i efterhand. Och har du eget guld, kan du använda det.
– Välj den vigselring du själv gillar – följ inte modet och vad andra tycker. Och budgeten är så klart viktig, säger Kristina Johansson, KJ Design.
Ring i rött guld med turmaliner och diamanter.
Till sist: Varför bär vi ringen på vänster hand?
– Det har också med de gamla egyptierna att göra: De placerade ringarna på det fjärde fingret på vänster hand eftersom de trodde att det fanns en ”kärleksven”, ”vena amoris” som rann från det här fingret direkt till hjärtat.
Hampa eller guld och ädla stenar – ringen är en av våra starkaste symboler för kärlek och trohet. Välj den med både hjärta och hjärna!
– Välj en ring DU verkligen vill ha, stirra dig inte blind på vad andra har valt. Våga drömma!
säger Hanna Olander, Wahlströms Guld.
Ring i vitguld med rosa safir.
– Tänk kvalitet – din ring ska hålla för evigt. Det är stor skillnad på en handsmidd ring och en industriellt masstillverkad när det gäller hållbarhet, säger Stig Granlund, Atelier Ajour.
Alliansringen Aniara med flandersslipade briljanter.
– Välja din ring med hjärtat – men tänk på att den ska pryda din hand länge,
säger Anette Roxnäs, Etena Jewellery & Design i Stockholm.
Enstensringen Moon och alliansringen Ice i vitt guld med briljanter.
– Utgå från vad du tycker om idag – det går att förnya utseendet på ringen genom att byta fattning eller fylla på med stenar, säger Annika Gustavsson, Annika Gustavsson Jewelry.
Ringen Havsbris i rött guld med briljanter.
Därför ska du anlita en guldsmed från Sveriges guldsmedsmästares riksförening
- Vi har höga krav på hantverksskicklighet hos våra medlemmar
- Du kan vara säker på att ditt smycke blir handgjort
- Vi har alla en gedigen utbildning
- Vi kan bygga smycken så att de både blir vackra och hållbara
- Vi älskar vårt arbete och det syns på våra smycken
- Vi använder oss oftast av återvunnet guld
- Vi arbetar med diamanter som är certifierade enligt Kimberlyprocessen
- Du kan påverka hur ditt smycke ska se ut!
Det här är GR-stämpeln
Ett handgjort smycke är unikt. Sitter det en GR-stämpel jämte ansvars- och finhalts-stämplarna är det en garant för att smycket är tillverkat helt för hand av en av våra medlemsguldsmeder i Mästareföreningen.
De guldsmeder som har blivit godkända som medlemmar i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening har förtroende att använda GR-stämpeln på sina strikt handsmidda smycken.
GR-stämpeln garanterar att smycket:
- är mästerligt tillverkad helt för hand.
- är tillverkat av den guldsmed med ett aktivt medlemskap i Mästareföreningen, som slagit i sin namn/ansvarsstämpel i anslutning till GR-stämpeln.
- innehåller korrekt ädelmetallhalt
- Den enskilda guldsmeden ansvarar för att ovanstående stämmer, och har genom sitt medlemskap förbundit sig till detta.
- Tillsammans med GR-Stämpeln så skall det finnas stämplat en ansvarsstämpel som ger dig information om vem som tillverkat smycket.