I årtusenden har de åtråtts, och att Kleopatra bjöd på världens dyraste måltid när hon lät sitt ena örhänge lösas upp i vinäger, för att sedan drickas upp, är en återkommande sägen.
Naturliga pärlor är otroligt sällsynta och svåråtkomliga. De var också extremt populära under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Därför blev musslorna snabbt utfiskade och en period av idogt experimenterande för att kunna odla pärlor startade.
Orientaliska pärlor (äkta)
Dessa pärlor bildas i saltvattenmusslor, men fiskas inte kommersiellt numera. Vanligaste fyndorten var Persiska viken. Orientaliska pärlor är vanligtvis mycket små men kan dock i enstaka fall bli upp till tio millimeter eller större.
Äkta sötvattenpärlor
Detta är pärlor som bildas i sötvattenmusslor, utan medverkan av människan. I Sverige fiskades en mängd fina sötvattenpärlor fram till början av 1900-talet, då fisket förbjöds. Sötvattenpärlor är oftast större än de orientaliska men har en vitare färg och en mattare lyster.
Odlade pärlor
Under slutet av 1800-talet experimenterade man i Japan med att odla pärlor och i början av 1900talet blev japanska runda pärlor, odlade i en mussla som kallas Akoya, en världssuccé.
Vid odling av pärlor opereras en rund kula av pärlemor och en mantelflik in i musslans mjukdelar. Musslan bygger sedan på kärnan med lager på lager av pärlsubstans. Efter några år i havet har en odlad pärla bildats. Storleken på pärlan beror dels på kärnan och dels på hur många år pärlan ligger i musslan innan den skördas.
Utseendet på den odlade pärlan beror bland annat på musslans kondition, näring och temperatur i vattnet samt vilken tid på året pärlan tas ur musslan. Storleken varierar från 210 millimeter. Endast fem procent blir av högsta kvalitet.
Odlade sötvattenpärlor
Redan på 1200-talet placerades buddafigurer i musslor för att skapa en skimrande budda. Under 1700-talet lyckades Carl von Linné odla runda pärlor i våra sötvattenmusslor i Fyrisån i Uppsala. Projektet föll dock i glömska. Därefter har det sedan 1950-talet odlats pärlor i sötvatten. De första försöken gjordes i Japans största sjö, Biwa. Numera kommer de flesta odlade sötvattenpärlor från Kina men även USA.
Dessa har tidigare odlats med enbart mantelflik, men numera produceras de ibland med pärlemorkula.
Odlade söderhavspärlor (cultivated South Sea)
I havet utanför Australien lever en musselart som är betydligt större än den japanska. Under 1950-talet började man odla pärlor i dessa. Storleken på pärlorna varierar från 825 millimeter i vita, grå och gulaktiga färger. I Franska Polynesien odlas den naturligt svarta pärlan som kallas Tahitipärlan. Storlek på pärlorna varierar från 8,20 millimeter i svarta och gråa toner i olika skiftningar.
Imiterade pärlor
Pärlor kan imiteras på olika sätt. Glas- eller plastkulor kan till exempel sprayas eller doppas med pärlemorskimrande ämnen. En variant kallas Majoricapärlan. Alla dessa fabriceras i ofantliga mängder, till mycket låg kostnad.
Hur man bedömer kvalitet på pärlor
Faktorer som påverkar priset är storlek, form, lyster och färg. Den perfekta runda formen med slät yta och fin lyster är den mest sällsynta och därmed också värdefullast. Ojämnt formade pärlor, så kallade barocka, kostar mindre men kan vara mycket charmiga.
Ingen pärla är den andra lik. Små märken på ytan finns nästan alltid. Lystern beror på pärlsubstansens lager, ju tunnare varje lager är desto bättre lyster.
Färgen kan variera. Vanligast är olika nyanser av vitt, rosa, silver och crème. Rosa är mycket uppskattat i Skandinavien medan gulaktiga pärlor är mer om tyckta i Sydeuropa.
Behandling
De flesta odlade salt- och sötvattenpärlor bleks från början för att få en jämnare färg. Dessutom färgas pärlor på olika sätt för att ge en bredare variation av färger. De flesta Tahitipärlor och South Seapärlor behandlas inte alls i samma utsträckning.
Skötsel av odlade pärlor
Odlade pärlor av god kvalitet kan användas i generationer. Detta förutsätter dock att de sköts rätt.
Omträdning bör ske minst en gång om året, då silket som pärlorna är trädda på lätt blir smutsigt och skört. Undvik parfym, spray eller kosmetika på pärlor na; parfym först sedan pärlorna! Man bör ej duscha, basta eller bada med pärlorna på. Starka värme växlingar som t ex att lägga hudvarma pärlor på ett kallt bord kan orsaka sprickor.
Pärlor kan lätt repas, förvara dem därför inte till sammans med hårda föremål eller andra smycken. Torka gärna av pärlorna med en mjuk duk efter an vändandet. Använd aldrig starka rengöringsmedel, de förstör pärlorna.
Till sist: Använd dina pärlor och njut av deras fantastiska skönhet!
Källor:
Smycken och Klockor Branschorganisation AB
Guldsmedsmästarnas Riksförbund
Sveriges Gemmologiska Riksförening