Intervju med Guldsmed Kristina Johansson
Ett exklusivt smycke, skapat av en duktig guldsmed och skräddarsytt för dig, är en klenod att älska hela livet. Orden är Kristina Johanssons, guldsmed på KJ Design och ordförande för Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening, vars medlemmar värnar det goda hantverket.
Kristinas yrkesval att bli guldsmed var ett slumpmässigt val. – Är så otroligt glad att jag valde det och att det funkade, jag har alltid varit konst och hantverksintresserad.
Efter gymnasiet började Kristina i Konstindustrin som nu heter (HDK) en utbildning som fanns i Göteborg och studietiden var 4 år med guldsmide och allt inom det. – Jag älskade varje dag och praktiserade hos 2 guldsmeder i Göteborg samtidigt.
Efter en tid började Kristina arbeta som guldsmed hos Guldsmedsmästare Evert Lindberg och gravörmästare Wilhelm Christiansson. — Lärde mig massor där och stannade i 11 år.
1990 startade Kristina sitt företag och 1992 blev hon invald i Mästarföreningen. — Det var helt underbart att få nörda in sig och skapa nästan vad man ville och att få komma in i guldsmedsgemenskapen var helt crazy och jättekul.
— Att arbeta som guldsmed är ett trevligt men svårt yrke. Vi får träffa många härliga kunder som har höga förväntningar på oss därför är det viktigt att känna in och förstå vad kunderna önskar och självklart krävs det hantverksskicklighet också. Att guldsmeden kan tillverka smycken som håller både i konstruktion och design som ett resultat av att smycket skall stå över trenderna och tåla ”ögats slitage”. Ett handgjort och unikt smycke är ett minne för livet.
Ordförande för Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening
Orden är från Kristina Johansson som är ägare av KJ Design och ordförande för Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening. Att tillverka handgjorda ringar och andra smycken enligt anrik hantverkstradition är en spännande resa och att ha förmånen att frossa i diamanter och ädelstenar är en bonus som många kollegor med mig älskar.
Ett handgjort och unikt smycke är ett minne för livet
Fler smyckesköpare längtar efter det gedigna handgjorda
— Vi guldsmeder har arbetat på ungefär samma sätt i alla tider. Men under de senaste femtio åren har något hänt. På sextiotalet kom tekniken med att gjuta smycken efter en enda handgjord förlaga och allt fler började handla massproducerade smycken. För mig som älskar hantverket går det helt emot mina principer. Idag märker vi dock att trenden börjar vända. Allt fler bröllopspar och andra smyckesköpare längtar efter det unika och gedigna.
Personligt möte
Att inleda med ett personligt möte med kunden är att föredra, berättar Kristina.
— Att skapa ett smycke precis som kunden vill ha är en process. För mig handlar det mycket om att känna in vem kunden är och förstå vad hen vill ha. När det gäller just bröllopspar är det extra komplicerat eftersom det är två personer som ska ha var sin ring. Ofta vill paret känna att ringarna hör ihop på något sätt, på samma gång som varje ring ska passa just deras personlighet.
Slit och släng-eran verkar vara över
Kristina märker att allt fler kunder återvinner gammalt guld. Många vill använda släktens smycken av nostalgiska skäl, kanske guldet i mormors halsband eller farfarsfars vigselring.
— Slit och släng-eran verkar vara över. Kunderna efterfrågar kvalitet, design och miljörätt. En guldsmed främjar cirkulär ekonomi då många av våra maskiner och verktyg är begagnade eller ärvda. Dessutom är det guld och silver vi arbetar med nästan alltid återvunnit som i ett kretslopp.